Wat verstaan wij onder Duurzaam reizen?

Er zijn verschillende manieren waarop je duurzaam reizen kunt opvatten. Zo kun je kleine dingetjes doen tijdens je reis om verantwoord van je reis te genieten. Je kunt er natuurlijk ook voor gaan om helemaal klimaatneutraal te reizen door jouw ecologische voetafdruk helemaal neutraal of zelfs positief te maken. Samenvattend is een duurzame reis een reis waarbij het milieu, de lokale bevolking en de cultuur wordt gerespecteerd. In contact komen met de lokale bevolking is niet alleen erg leuk, maar helpt jou de situatie aldaar beter te begrijpen en zal uiteindelijk iedereen beter maken, zolang je elkaar respecteert!

Het is expliciet ons doel om bestaande reizen duurzaam te maken, want wij weten als geen ander hoe leuk en belangrijk reizen is. Het creëert namelijk werkgelegenheid en is voor veel gebieden een grote factor in de lokale economie. Hierdoor krijgen veel mensen de kans op een beter leven en een rooskleuriger toekomstperspectief. Dat reizen steeds meer onderdeel wordt van onze cultuur is een understatement. Volgens voorspellingen van de “World Tourism Organization” zullen er in 2030 zo’n 1,8 miljard mensen over de hele wereld reizen. Om de gevolgen voor het milieu en overtoerisme te voorkomen zullen we dus creatief moeten zijn met het zoeken naar duurzame en ecologisch verantwoorde oplossingen.

wat is duurzaam reizen?

Hoe kan ik in mijn eentje een verschil maken?

De wereld verbeteren gaat niet zomaar, het begint bij jezelf. Kleine dingen kunnen een grote impact hebben en dat is in dit geval niet anders. Laten we beginnen met een aantal kleine dingen waar je op kunt letten om jouw reis nét even wat duurzamer te maken. Zorg voordat je op reis gaat dat je genoeg informatie kent over je bestemming, zoals de lokale gebruiken, tradities en omstandigheden. Dit is een goede manier om een band te creëren met de lokale bevolking en het helpt je de cultuur beter begrijpen. Bovendien is het erg handig om een paar woorden van de taal te leren, dit laat zien de je geïnteresseerd bent in de bevolking waardoor je veel sneller in contact kunt komen. Maak ook niet zomaar overal foto’s van, jouw privacy is net zo belangrijk als die van anderen.

Minimaliseer jouw ecologische voetafdruk door natuurlijke bronnen te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat je dieren respecteert in hun natuurlijke leefomgeving, jij bent te gast. Koop geen producten die gemaakt zijn met gebruik van bedreigde dier- of plantsoorten. Bezoek ook geen beschermde gebieden waar je niet hoort te komen, zo verstoor je de het natuurlijke milieu zo min mogelijk. Dat je geen afval moet achterlaten lijkt overbodig te vermelden, maar het blijft blijkbaar belangrijk om dit te zeggen. Er is bovendien ook niks mis mee om andere mensen aan te spreken die dit nalaten.